Forberedelse til fødsel

Hver dag fødes det rundt 350 000 barn i denne verden, hvilket vil si at omtrent 350 000 mødre går igjennom en fødsel. De fleste mødre beskriver en fantastisk følelse når de ser barna sine for første gang etterå ha båret dem inni sin kropp i 9 mnd. 

For noen er fødselen fantastisk, det å bli mor utrolig og det å være mor spektakulært. For andre er det en angstpreget opplevelse som avsluttes i timesvis eller dagesvis med smerte, før man får ut en unge man ikke aner hva man skal gjøre med. Det finnes like mange opplevelser av det å føde, som det finnes kvinner. Noen beskriver skrekkhistorier mens andre beskriver den mer romantiske versjonen.

Men det finnes mye man kan gjøre for å få en så god fødselsopplevelse som mulig, samtidig som det slettes ikke er alt man kan forberede seg på. Men det er viktig å fokusere på de gode tingene ved fødselen. – Mange ser på det å skulle føde som en prosess de ser fram til å bli en del av, og de gleder seg til å prøve krefter med seg selv. Men de fleste gleder seg nok mest til jobben er gjort, og til de skal få møte babyen sin for første gang, sier jordmor Grethe til babyverden.no før hun forteller om hvilke følelser de fleste ventende mødre sliter med.

Hun tror at kvinner er…

  • Redde for at det skal være veldig vondt
  • Redde de ikke skal takle riarbeidet, at det skal bli for vondt og at de trenger mye smertelindring
  • Redde de skal «flippe ut» og si ting de ikke ønsker
  • Redde for at det skal komme avføring i pressetiden
  • Redde for komplikasjoner, at det skal skje noe akutt under fødselen og at noe skal skje med barnet
  • Redde de må gjennom operative inngrep, vakuum, tang eller keisersnitt

 Fødselangst

Mange kvinner opplever også det som kalles fødselsangt, og dette er noe man må ta på alvor. Noen kan få det som et resultat av traumatiske fødsler av tidligere barn, mens andre kan ha fått det gjennom overgrepsproblematikk, traumer på sykehus eller andre opplevelser som trigges av svangerskapet. For at disse kvinnene skal ha mulighet til en så fin fødsel som mulig er det viktig å kommunisere med jordmor og at jordmor legger til rette og planlegger fødselen sammen med moren.

Det er en god del ting kvinner kan gjøre for å forberede seg til fødselen. En av dem er å være selektiv på hvilken informasjon man velger å lese. Ikke bruk internett og tv ukritisk, bruk offentlige sider og profesjonelle sider hvor du finner saklig informasjon. Det er viktig å jobbe med den mentale biten, se på det å føde som en jobb, du får ikke mer rier enn kroppen din kan takle og den er faktisk snart over. Møt graviditeten of forberedelsene med en positiv innstilling, tenk at du har lyst til å føde, ikke at du ikke vil. Husk også å ta vare på kroppen så du er fysisk godt forberedt. Og når disse timene er over, har du nådd målet ditt, nemlig å bli en mor!

– Som fødende vil redsel og angst kun gjøre at en «kjører med håndbrekket på». Fødselen vil ta lenger tid enn den trenger, og oppleves mer smertefull enn den trengs. Derfor må du stole på kroppen, på deg selv og på de rundt deg. Da har du et godt utgangspunkt, sier jordmor Grethe til babyverden.no.

Scroll to top