Trening for gravide

Gravid kvinde gjør yogaGravid og ønsker å trene?

Fortvil ikke, det lar seg absolutt gjøre. En graviditet betyr at kroppen din er endring, og det kan gjøre at du føler deg slapp, trøtt og kvalm deler av svangerskapet. Dette vil stabilisere seg etter hvert som svangerskapet skrider frem, så med andre ord er det ikke slik at du må slutte med trening og sunn livsstil selv om du er gravid. Du kan i praksis trene frem til 2 uker før fødselen, så lenge du velger riktig trening selvsagt og har et normalt svangerskap.

Lytt til kroppen din

Det er veldig viktig at den gravide som trener er veldig bevisst på signalene kroppen sender, ettersom du ikke skal trene så hardt at det sliter ut hverken kropp eller sjel. Du kan uansett alltid sørge for at du får masse frisk lift, næringsrik mat, avslapping, aktiv livsstil og god søvn, hvilket er med på å gjøre din graviditet så sunn som mulig.

Hva kan du trene?

Mange ville tro at du ikke kan trene med vekter under svangerskapet, men dette stemmer ikke. Det finnes riktignok ikke mye forskning eller informasjon om hvilken effekt dette kan ha på kroppen og graviditeten, men det er lite som sier at du ikke kan trene med vekter. Du må bare redusere hvor mange kg vektene er. Fokus er på at kroppen skal fungere optimalt.

Du bør holde deg unna trening som har stor belastning på leddene, som for eksempel jogging, tennis eller fotball. Forskjellige andre idretter har også risiko for fall eller det å få slag mot magen. Som for eksempel disse

  • Kickboxing og andre kampsporter.
  • Ridning.
  • Dykking pga trykket.

Hold deg også unna tunge pressøvelser og om du sliter med bekkenløsning kan langrenn være uheldig for deg. Husk også at musklene i magen ikke fungerer på samme måte etter hvert som magen vokser, ergo er det nytteløst å trene mageøvelser.

Ting du derimot bør prøve å få til er yoga, pilates og meditasjon, ettersom det er godt for både kropp og sjel. Det er også ett å tilpasse din tilstand som gravid.

Scroll to top