Gravid?

Det sies at kvinner blir ekstra vakre når de er gravide, at de får en glød over seg som alle kan se. Men hvordan er det egentlig å være gravid? 

For noen er det et resultat av spontan hygge, for andre er det planlagt og organisert ned til minste detalj. Et svangerskap går over 40-42 uker og er delt inn i 3 trimestre på 12 uker hver. I løpet av det første trimesteret utvikler fosteret de ulike organene i kroppen og det er nå det er størst muligheter for spontanabort.

I mens graviditeten forløper skjer det også mange endringer av hud, hår, tenner, bryster og sist men ikke minst lyster. Alle er klar over at magen vil vokse og at det blir probemer med å se tærne til slutt. Men det er mange ting man ikke er klar over før man står der og er gravid. Da er det viktig å huske på at disse endringene er midlertidige!

Ja, huden vil få en varm og fin glød på grunn av alt østrogenet som flommer gjennom kroppen, men det samme vil også i mange tilfeller føre til uren hud og kviser. Østrogenet er med på å øke blodgjennomstrømningen med rundt 50% slik at fosteret også får nok blod. Mange opplever også økt pigmentering i områder rundt munn, neste, panne og navle. En positiv ting her er at mange derfor også blir lettere brune.

De fleste opplever å få strekkmerker i forbindelse med fødselen. Disse går som regel ikke helt bort, men det finnes ting man kan gjøre for å forberede og ta vare på huden i etterkant. Det er også viktig å drikke minst 8 glass vann til dagen og da gode og varme dusjer.

Kremer som inneholder Retin-A eller alpha-hydroxy syrer kan få strekkmerker til å falme etter at de har kommet, men slik behandling skal ikke brukes under graviditeten eller ammingen. De fleste hudproblemer bedrer seg en stund etter fødselen.

 Hodet

De fleste gravide opplever endringer i håret og hårets struktur. Noen får krøller og andre mister dem. Noen får mer hår og andre opplever å miste hår. Heldigvis er dette noe av det som er midlertidig og vil vanligvis vare en til fem måneder. Skal man farge håret er det lurt å gjøre det i salong hvor det er avsug slik at gassene blir fjernet. Men husk at håret kan reagere anderledes på fargen.

Visste du at hjernen faktisk krymper inn når du er i tredje trimester? Forskning viser også at konsentrasjon, kortidshukommelse og læringsevne er vesentlig svekket når man kommer langt ut i graviditeten. Ofte blir det forsterket av mangel på søvn og den som går gravid opplever det nesten som å være i en tåke.

Mange gravide opplever dessuten å få dårligere syn, tørre øyne og tåkesyn. Dette går som regel tilbake til normalen rundt 3 måneder etter fødselen. Slimhinner i nese og bihuler kan også hovne opp og føre til at man går rundt med pottetett nese gjennom store deler av graviditeten. Dette er også en av årsakene til endringer i luktesans og smaksopplevelser. Det er også lurt med oppfølging hos tannlegen ettersom økt blodvolum og progesteron gjør kroppsvevet mykere.

Scroll to top